Hypotheken

Over hypotheken

EuroEen hypotheek is een lening op onroerend goed. Simpel gezegd is uw huis het onderpand voor de lening. U zoekt een hypotheek voor uw onderpand, dus noemen we u de hypotheekgever. Het bedrijf dat uw die hypotheek wil geven noemen we de hypotheeknemer. Over elke lening moet u rente betalen, in dit geval hypotheekrente. U kunt ervoor kiezen de lening af te betalen in termijnen waardoor de te betalen hypotheekrente steeds minder wordt. Als we spreken over verschillende hypotheekvormen, hebben we het voornamelijk over de wijze van aflossen van de lening en de manier waarop de verschuldigde rente wordt berekent.
Lees meer over hypotheekvormen…

Maar laten we over hypotheken eerst een belangrijk feit vaststellen; elke hypotheeknemer moet geld verdienen aan elke hypotheek. Gelukkig hoeft niet elke hypotheeknemer evenveel te verdienen en omdat de hypotheekmarkt een concurrerende markt is, valt er wat te kiezen. De hypotheeknemers verdienen hun geld via de rente en dus kunnen ze zelf bepalen welke rente ze vragen. Niet helemaal natuurlijk, want zelf moeten ze rekening houden met de opbrengsten van geld als ze dat in andere leningen, projecten, e.d. zouden stoppen. Daarom kijken de hypotheeknemers steeds naar de kapitaalrente, een cijfer waarmee de algemene investeringswaarde van geld wordt bepaald. Rondom de kapitaalrente kunnen de hypotheeknemers wel variëren in tienden van procenten.
Lees meer over de hypotheekrente…

Een ander belangrijk feit is dat hypotheeknemer een risico neemt. Indien u immers als hypotheekgever niet meer kan voldoen aan uw betalingsverplichtingen, loopt de lening gevaar en kan een hypotheeknemer zijn geld kwijtraken of in ieder geval een deel daarvan. En dat is natuurlijk een slechte investering. Daarom wil elke hypotheeknemer graag de executiewaarde van het onderpand weten. De executiewaarde van uw huis is het bedrag waarvoor het huis verkocht kan worden als het heel snel verkocht moet worden.

Bij het ‘nemen’ van een hypotheek komen een hoop ingewikkelde termen kijken. In werkelijkheid zijn die helemaal niet zo ingewikkeld, maar voor wie niet in financiële zaken zit, is alles nieuw. Bovendien valt er veel te kiezen, veel ‘op maat’ te maken hetgeen voordelig kan zijn in uw situatie. U kunt veel geld besparen door de juiste keuzen te maken. De meeste mensen nemen een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm om die keuzen te maken. Verstandig, want de kosten van een adviseur zijn slechts een fractie van wat u in 20 of 30 jaar bespaart. Veel mensen vragen ons waarom ze niet beter meteen naar de bank zouden gaan. Simpel, u krijgt er nauwelijks keuze, u kunt niets vergelijken.
Lees meer over hypotheekadviseurs…

Voordat u een hypotheekadviseur in de arm neemt, raden we u wel aan de “Doe het zelftest” in te vullen. Waarom? Omdat u dan gratis en direct een inzicht krijgt in uw persoonlijke situatie en uw mogelijkheden. Bovendien is wij dan goed voorbereid op het eerste advies gesprek dat eventueel volgt.

De Autoriteit Financiële Diensten (AFD), die in Nederland alle financiële bedrijven controleert, heeft wel door dat veel consumenten niet veel begrijpen van hypotheken. Daarom heeft deze dienst een handige brochure opgesteld waarin wordt uitgelegd wat wat is en waar u op moet letten. Lees hierover meer op de website www.definancielebijsluiter.nl